Wat is hard water ?

Wat is hard water ?

Of het water bij jou thuis hard of zacht is, is afhankelijk van de regio waar je woont.
Ons leidingwater wordt namelijk gewonnen uit grondwater. Het water bevindt zich tussen de aardlagen waar allerlei natuurlijke mineralen en zouten aanwezig zijn.
Mineralen zoals calcium en magnesium worden in het grondwater opgenomen en zo dus mee omhoog gepompt. Hoe meer mineralen, hoe harder het water.

Gevolgen hard water
Hard water is, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, niet slecht voor de gezondheid.
Het menselijk lichaam heeft juist calcium en magnesium nodig.

Het effect van hard water is van veel grotere invloed op je woning en je huishoudelijke apparaten.
Op de douchekop, de kranen en de tegels vormt zich kalkaanslag en hetzelfde geldt voor in je wasmachine, je waterkoker en je koffiezetapparaat en zelfs in je verwarmingsketel en radiatoren. Deze aanslag kan voor problemen zorgen en verstoppingen veroorzaken.

Vooral bij temperaturen boven 55°C ontstaat er snel kalkaanslag. Deze kalkaanslag kan op den duur schadelijk zijn voor apparatuur (voornamelijk verwarmingselementen en leidingen) omdat het water minder goed kan circuleren of de warmte niet goed meer kan worden afgegeven.
Verder kan zeer hard water in sommige gevallen het wasproces van kleding beïnvloeden. Je hebt dan meer wasmiddel nodig om een goed resultaat te bereiken.
De OPTICALC biedt U hiervoor een simpele zoutloze oplossing.


Waterhardheid meten :
In België wordt de waterhardheid uitgedrukt in Franse graden (fH)
In de volgende tabel kun je zien wanneer we spreken van zacht, middel-hard, hard of zeer hard water. Het meten van water gebeurt aan de hand van een strip die je enkele seconden onder de kraan moet houden.

Tabel voor de hardheid bepaling van water
0 – 7 fH: zeer zacht
7 – 15 fH: zacht
15 – 30 fH: gemiddeld
30 – 45 fH: hard
> 45 fH: zeer hard


Schrijf een reactie

U moet zijn ingelogd om een opmerking te plaatsen.